Projectresultaten Fontys Hogescholen

Ontwikkelingen

Vanuit Fontys Hogeschool ICT is een platform ontwikkeld waar diverse (commercieel) verkrijgbare sensoren op gekoppeld en geanalyseerd kunnen worden. Dit platform kan tevens gebruikt worden om ontwikkelde sensoren vanuit het project te kunnen koppelen. Er is een mobiele variant ontwikkeld en een voor een meer vaste opstelling.

 

Onderzoek

Blessurepreventie hardlopen (Met imec Nederland)

Voor recreatieve hardlopers is het belangrijk om blessurevrij te blijven. Zonder blessures blijven de lopers gemotiveerd en zullen ze in beweging blijven. Op dit moment zijn mobiele applicaties en bijbehorende sensoren vooral gericht op het verbeteren van prestatie en de feedback is niet gepersonaliseerd. Imec Nederland is in samenwerking met Fontys een onderzoek gestart om een sensor gebaseerd systeem te ontwikkelen dat op individueel niveau blessures kan voorkomen.

In deze studie hebben wij recreatieve lopers uitgerust met 15 bewegingssensoren op onder- en bovenlichaam, drukzolen en een ECG-pleister van Imec. Het loopprotocol op de loopband, bestond uit een warming-up (10min), 5 min eigen cadans en snelheid, 4x2min variërende cadans en gelijke snelheid. Met de ruwe data van deze metingen hebben wij verschillende keypoints berekend (zie foto). Uit voorgaand onderzoek vanuit de Fontys is gebleken dat deze keypoints belangrijk zijn voor blessurepreventie.

Ons volgende doel is om deze keypoints met minder sensoren te kunnen bepalen, in een ongecontroleerde setting. Vervolgens zullen we hier feedback over kunnen geven aan de loper.

 

Presentaties en congressen

Op 13 april 2018 is het onderzoek naar ‘Optimal Feedback Requirements’ gepresenteerd op het Sports and Engineering Conference on Sports Innovation gehouden in Groningen. In maart is dit onderzoek tevens gepresenteerd op het International Sports Engineering Association Congres in Brisbane, Australië. In dit onderzoek zijn de resultaten van literatuurreview, observaties van coaches en een focusgroep met hardloop en motorisch leren experts gebundeld tot vereisten en wensen voor het te ontwikkelen feedback systeem. Het bijbehorende paper geschreven voor het International Sports Engineering Association Congres gehouden in maart 2018 te Brisbane is hier te vinden.

 

Komend onderzoek

De onderzoeksvoorstellen voor de komende iteraties in de ontwikkeling van feedback systeem zijn ondertussen ingediend bij de verschillende instanties. Bij de Marathon Eindhoven 2018 zullen we bij de 10 km een aantal lopers gaan uitrusten met het wearable sensor systeem.

In samenwerking met het InnosportLab Sport en Beweeg! en het FieldLab Atletiek zullen de volgende iteraties van het feedbacksysteem getest gaan worden door gebruikers. Op deze wijze zullen zij onderdeel uit gaan maken van het ontwikkelproces. Tevens gaan we de ontwikkelingen van Fontys Hogeschool ICT rondom het beïnvloeden van hardlopen door muziek naar de gebruiker brengen.

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone